گزارش
امروزه حیوانات آزمایشگاهی سهم عمده ای درآموزش و تحقیقات علوم پزشکی دارند. در واقع بخش عمده مطالعات علوم پزشکی برای اینکه به کارکرد بالینی برسند بایستی وارد مطالعه حیوانی شوند. بنابراین اهمیت کار با حیوانات آزمایشگاهی بر هیچ پژوهشگری پوشیده نیست

دکتر حامد فنائی دبیر ماموریت ویژه مطالعات حیوانی
امروزه حیوانات آزمایشگاهی سهم عمده ای درآموزش و تحقیقات علوم پزشکی دارند. در واقع بخش عمده مطالعات علوم پزشکی برای اینکه به کارکرد بالینی برسند بایستی وارد مطالعه حیوانی شوند. بنابراین اهمیت کار با حیوانات آزمایشگاهی بر هیچ پژوهشگری پوشیده نیست.
مرکز تحقیقات حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در سال 1378 جهت تکثیر و پرورش موش آزمایشگاهی بزرگ و کوچک در آزمایشگاه شهید رزمجومقدم راه اندازی گردید. سپس به همت معاونت محترم تحقیقات و فن آوری در سال 1391 به ساختمان مجهز جدید (مکان فعلی) منتقل شد.این مرکز از زمان تاسیس تاکنون با یاری خداوند متعال و همکاری صمیمانه اعضای محترم هیات علمی، کارشناسان و کارمندان مرکز به فعالیت و خدمات رسانی به جامعه علمی پرداخته است. این مرکز از بنیادی ترین ساختارهای حاضر دردانشگاه است که علاوه بر خدمت رسانی آموزشی و پژوهشی در سطح دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، سایر دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان سیستان و بلوچستان نیز از خدمات آموزشی و پژوهشی آن بهره مند می شوند. در حال حاضر بخشی از پایان نامه ها و طرح های تحقیقاتی اعضا هیات علمی،دانشجویان کارشناسی ارشد،دانشجویان پزشکی و دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه در این مرکز انجام می شود. همچنین با توجه به امکانات و توانمندی این مرکز بخشی از پایان نامه های دوره های دکتری و کارشناسی ارشد سایر دانشگاه های استان سیستان و بلوچستان نیز در این مرکز انجام می شود.
مدل های حیوانی فعال در مرکز تحقیقات حیوانات آزمایشگاهی دانشگاه شامل: تشنج، سکته مغزی، دیابت، اعتیاد، ضربه مغزی، ناباروری،آلزایمر، مالتیپل اسکلروزیس (MS) و نارسایی کلیه است.
با توجه به اجرا طرح تحول نظام سلامت و ضرورت تحول در آموزش علوم پزشکی که بیش از پیش محسوس بوده است، وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همین راستا ماموریت ویژه تحول در مطالعات حیوانی در سطح کشوری را بر عهده معاونت محترم آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان قرار داده است. در این زمینه طی جلسات برگزار شده با معاونت محترم آموزشی دانشگاه، اساتید و دانشجویان نظرات گوناگون و ارزشمند عزیزان جمع آوری و جمع بندی گردید و با توجه به نیازهای روز، اقدامات زیر در جهت تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی در دست بررسی وتهیه قرار گرفته است:
1- استفاده از مدل حیوانی بیماری ها جهت درک بهتر مکانیسم، علائم و درمان در دروس آزمایشگاهی دانشجویان
2- زمینه سازی و تامین نیازهای لازم جهت راه اندازی رشته های مربوط به فناوری های نوین که نیاز به پژوهش های حیوانی دارند.
3- توسعه علوم مربوط به مطالعات حیوانی در سطح استان سیستان و بلوچستان از طریق در اختیارقرار دادن حیوانات وارائه دانش لازم به سایر مراکز آموزش عالی و مراکز تحقیقاتی استان.
comment